20.5.2021 - 20.5.2021

Siitepölyn terveyshaitat ja niiden ehkäiseminen sisätiloissa

Siitepölyn terveyshaitat ja niiden ehkäiseminen sisätiloissa

ESITYKSET

Siitepölyn esiintyvyys, Annika Saarto, Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö

Ekologi, dosentti ja yhteisöpedagogi Annika Saarto työskentelee Turun yliopiston biodiversiteettiyksikössä. Annika vetää siitepölytiedotuksen tiimiä, joka seuraa ilman siitepölypitoisuuksia Suomessa ja laatii siitepölyennusteet koko maahan. Annika on myös mukana Suomen Akatemian hankkeessa, jossa tutkitaan siitepölyn allergeenisuuden muutoksia erilaisissa ilmastonmuutosskenaarioissa.

 

Siitepölyn terveyshaitat, Jouni Jaakkola, Oulun yliopisto

LT, PhD Jouni J. K. Jaakkola on kansanterveystieteen professori Oulun yliopistossa ja tutkimusprofessori Ilmatieteenlaitoksella. Hän on tutkinut ympäristön terveysvaikutuksia erityisesti globaalilla tasolla. 1990-luvun alusta hän on toiminut akateemisissa tehtävissä Norjassa, Venäjällä, Yhdysvalloissa, Ruotsissa ja Englannissa.Vuonna 2008 hän perusti Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen (Center for Environmental and Respiratory Health Research, CERH)) Oulun yliopistoon. Vuodesta 2014 CERH on toiminut Maailman terveysjärjestön yhteistyökeskuksena teemana globaali muutos, ympäristö ja kansanterveys. Jaakkola kuluu Suomen ilmastopaneliin ja kestävyyspaneliin.

 

Siitepölyhaittojen ehkäiseminen sisätiloissa – ilman suodatus ja puhdistus, Aimo Taipale, VTT

Energiatekniikan DI Aimo Taipaleella on 25 vuoden kokemus ilmanvaihto- ja suodatustekniikasta. Aimo työskentelee erikoistutkijana VTT:n Puhdasilmaratkaisut-tiimissä tutkimusalueena suodatinmateriaalit, suodattimet ja ilmanpuhdistimet. Aimo on myös aktiivinen toimija sisäilmaekosysteemissä.

 

Lue myös:

Sisäilmauutiset 26.5.2021: Siitepöly aiheuttaa terveyshaittoja - miten voimme vähentää niitä sisätiloissa?