Korjaa sisäilmasto kerralla kuntoon

1. Seuraa säännöllisesti

Sisäilmaston ongelmat kehittyvät vähitellen. Mitä aiemmin ongelma havaitaan, sitä helpompaa ja halvempaa sen korjaaminen on. Seuraa säännöllisesti rakenteiden kuntoa, ilmanvaihdon toimintaa sekä lämpötilaa ja kosteutta. Kirjaa poikkeamat muistiin.

2. Oireet hälyttävät

Tyypillisiä sisäilman aiheuttamia oireita ovat ihon, silmien, ylähengitysteiden ja limakalvojen ärsytysoireet sekä yleisoireet (esim. päänsärky ja väsymys). Rakennuksessa voi olla ongelma jos oireet alkavat sinne tultaessa ja helpottavat poissa oltaessa. Pitkään jatkuva oireilu voi johtaa sairauksien, esim. korva- tai hengitystietulehdukset, yleistymiseen.

3. Tarkasta rakenteet

Näkyykö kosteusjälkiä (kuivuneita vesijälkiä, tummumia, pinnotteiden irtoamista, hometta)? Ovatko märkätilojen muovimattojen saumat ehjät? Poistuuko vesi perustusten ympäriltä? Ovatko vesikatto ja ikkunapellitykset ehjiä? Toimivatko kattokaivot ja sadevesikourut? Ovatko rakenteiden tuuletusraot auki?

4. Varmista ilmanvaihto

Onko ilmanvaihto aina päällä? Mistä korvausilma tulee, ovatko venttiilit auki? Ovatko venttiilit ja liesikuvun rasvasuodatin puhtaat? Milloin suodattimet on vaihdettu? Ilmanvaihto ei ole riittävää, jos ikkunat tai kylpyhuoneen peili huurtuvat tai jos hyvin lingotun pyykin kuivuminen kestää yli vuorokauden.

5. Anna asiantuntijan tutkia

Sisäilmaongelmien syiden selvittäminen on vaativaa asiantuntijatyötä. Kokemus ja pätevyys ovat tärkeimmät mittalaitteet (kuntoarvioijalle ja asuntokaupan kuntotarkastajalle on olemassa pätevyystutkinto). Sisäilmasta tehtävä mittaus ei kerro vikojen syytä, yleensä kannattaa tutkia suoraan rakenteita ja LVI-tekniikkaa. Tilaa riittävän laaja selvitys, rakennukset ovat usein moniongelmaisia.

6. Hyvin suunniteltu on puoleksi tehty

Korjaukset tulee suunnitella huolellisesti. Suunnittelijan tulee varmistaa mm. korjausten riittävä laajuus, tekojärjestys, sekä uusien ja vanhojen rakenteiden ja materiaalien yhteensopivuus. Hyvät suunnitelmat antavat hyvän pohjan urakkatarjouksille ja tulevalle kunnossapidolle.

7. Varmista työn laatu

Pyydä tarjoukset päteviksi tunnetuilta urakoitsijoilta. Tutustu referenssiluetteloon ennen päätöstä. Ole realistinen kustannusten ja aikataulun suhteen – kiireessä ja alihintaan ei saa hyvää. Käytä riippumatonta asiantuntijaa työn valvojana.

8. Suojaudu pölyltä

Tutkimus-, purku- ja korjaustöissä syntyvä rakennuspöly on terveydelle vaarallista. Käytä P2- tai P3-luokan hengityssuojainta ja suojaa myös silmät ja iho. Homepurkutöissä tulee noudattaa asbestipurkutekniikoita. Vältä asumista korjattavassa asunnossa.

9. Siivoa jäljet huolellisesti

Huolehdi työmaan jatkuvasta siivouksesta. Homevauriotapauksessa on usein tarpeen puhdistaa kaikki pehmeät pinnat: pestä tekstiilit ja tampata huonekalut.

10. Mistä apua ja lisätietoa?

Isännöitsijältä. Kunnan rakennus- ja terveysvalvonnalta. Yhdistyksiltä:  Allergia- ja astmaliitto ,  Aste RyHengitysliitto